Vanaf 26 februari geldt er een nieuwe dienstregeling in Zuidoost Brabant. Lees meer >>>

Aangekondigde stakingen openbaar vervoer

Vakbonden FNV en CNV hebben hun leden opnieuw opgeroepen om te staken. Jouw bus of trein rijdt hierdoor mogelijk niet of niet op tijd. Wij weten helaas pas kort van tevoren welke ritten uitvallen. Plan je reis daarom kort van tevoren of overweeg alternatief vervoer. 
Op maandag 13, donderdag 16 en vrijdag 17 maart rijdt Hermes volgens de reguliere dienstregeling. Vanaf 26 februari rijdt Hermes volgens haar nieuwe dienstregeling.

Dit is het begin van een nieuwe reeks stakingen vanuit de vakbonden. Er zijn reeds meer stakingen aangekondigd voor maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april.

We adviseren reizigers om rekening te houden met de gevolgen van een staking en waar mogelijk alternatief vervoer te regelen. Op de stakingsdagen zelf is het aan te raden om kort voorafgaand aan vertrek de reisplanners te raadplegen.
Niet al onze medewerkers staken. We doen ons uiterste best om onze dienstregeling zoveel mogelijk uit te voeren. We weten helaas pas tijdens een staking in hoeverre dit lukt. We adviseren je daarom om je reis zo kort mogelijk voor vertrek te plannen voor een actueel beeld.

Veel gestelde vragen

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over de stakingen.

Wat is de reden van de staking?

Door de vakbonden wordt gestaakt voor een betere cao. Het voorstel voor de nieuwe cao in het streekvervoer was 8 procent loonsverhoging voor 2023. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, stond gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11 procent. De werkgevers hadden een ultimatum gesteld voor dit bod, deze is echter door de vakbonden afgewezen. Hierdoor bestaat het voorstel/bod niet meer. De vakbonden hebben op hun beurt een ultimatum gesteld om tot een nieuwe cao te komen en gebruiken het stakingsrecht om hun eisen kracht bij te zetten.
Hermes baalt van de stakingen, omdat reizigers door de stakingen van de vakbonden gedupeerd worden. We zijn er om onze reizigers op een fijne, comfortabele manier van A naar B te brengen. Met een staking kan dit niet, het ontregelt het OV en brengt veel overlast met zich mee.

Er wordt gestaakt, maar ik zie toch een bus rijden. Hoe kan dat?

Hermes probeert met de medewerkers die niet staken en zich als werkwillige hebben gemeld, zoveel als mogelijk de normale dienstregelingen te rijden. Hierdoor is het mogelijk dat je, ondanks de staking, toch een bus ziet rijden. We proberen voor onze reizigers een dienstregeling te bieden daar waar mogelijk.

Hoe weet ik of mijn bus rijdt?

We weten helaas pas kort van tevoren welke bussen kunnen rijden en welke niet. Dit hangt er namelijk vanaf hoeveel medewerkers -die die dag dienst hebben- gaan staken. We proberen vervallen ritten zo snel als mogelijk uit de reisplanners te halen. Helaas zien we dat tijdens een staking het reisinformatiesysteem overbelast kan raken en de planners hierdoor mogelijk niet altijd up-to-date zijn.

Hoe krijg ik informatie over welke bus rijdt en welke niet?

Plan je reis zo kort mogelijk voor vertrek via onze reisplanner of via 9292.nl voor actuele reisinformatie. Ook vermelden we bijzonderheden op deze website.

Het is mogelijk om een e-ticket aan te schaffen voor mijn reis op een stakingsdag, rijdt deze bus dan wel?

Wij proberen vervallen ritten zo snel als mogelijk uit de reisplanners te halen. Helaas zien we dat tijdens een staking het reisinformatiesysteem overbelast kan raken en de planners hierdoor mogelijk niet altijd up-to-date zijn. Daarom is het mogelijk dat je toch een e-ticket kunt bestellen voor een rit die niet rijdt. Mogelijk heb je recht op geld terug van je e-ticket wanneer de rit niet heeft gereden. Meer hierover lees je hieronder en een verzoek om geld terug dien je in via het contactformulier.

Geld terug bij een (bus)staking

Het kan voorkomen dat je als reiziger tijdens een staking geen gebruik hebt kunnen maken van onze diensten, terwijl je hier wel voor hebt betaald. In het geval van zo'n 'vooruitbetaalde reissom' heb je mogelijk recht op een (gedeeltelijke) terugbetaling.

Wanneer kom ik hiervoor in aanmerking?

Wanneer je niet hebt kunnen reizen als gevolg van een wettelijke algehele staking van minimaal een dag, zullen we naar redelijkheid van je verzoek overgaan tot een terugbetaling van de vooruitbetaalde reissom voor de duur van de staking.

De stakingsdagen in de periode 28 februari tot en met 7 april zien wij als algehele stakingen. Vooruitbetaalde reissommen op stakingsdagen in deze periode worden op verzoek terugbetaald. Voor een e-ticket op datum geldt de prijs die betaald is. Voor een maandabonnement wordt een gedeelte van het abonnementsbedrag terugbetaald. Dit gedeelte is het aantal stakingsdagen binnen de abonnementsperiode ten opzichte van het totaal aantal dagen in de abonnementsperiode (voorbeeld: in maart zijn er 10 stakingsdagen. Dan wordt 10/31 van het betaalde abonnementsgeld terugbetaald).

Dit geldt alleen voor de stakingsreeks van 28 februari tot en met 7 april 2023. Mocht deze stakingsreeks eerder eindigen, dan eindigt deze regeling op de laatste stakingsdag.

Eventuele overige kosten, zoals extra gemaakte brandstofkosten of taxikosten worden niet vergoed. Ook is het niet mogelijk om restitutie voor de stakingen in 2022 aan te vragen.

Voorbeelden van vooruitbetaalde reissommen zijn:
  • Maand/Jaarabonnement
  • e-ticket op datum

Let op: heb je een OV-studentenkaart of reis je op rekening? Dan kom je in dit geval niet in aanmerking voor restitutie.

Klik hier om een verzoek tot terugbetaling in te dienen>
Vermeld in het veld 'Beschrijving' je IBAN-nummer.

Welke partijen onderhandelen met elkaar over de cao OV?

De onderhandelingen over een nieuwe cao vinden plaats tussen vakbonden FNV en CNV en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, Transdev (moederbedrijf van onder meer Connexxion, Breng en Hermes), EBS, Keolis Nederland, Qbuzz en RET.