De volgende stap in Zero Emissie

De reiziger in Eindhoven maakte op maandag 27 mei kennis met de nieuwste generatie 100% elektrische bussen die Hermes inzet in de regio Zuidoost Brabant. Hermes presenteerde samen met opdrachtgever Provincie Noord-Brabant en leverancier VDL de eerste serie van de nieuwste generatie Citea bussen.

THermes is blij dat het, na de nodige vertraging, eindelijk haar oude bussen kan vervangen voor deze splinternieuwe en hypermoderne bussen die ook nog eens een zeer positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van onze ecologische voetafdruk. Met deze bussen wordt reizen met het openbaar vervoer nog milieuvriendelijker dan dat het al was. De bussen zijn voorzien van allerlei technologische ‘snufjes’ waaronder het zogeheten ‘Brainport’ pakket; hiertoe behoren veiligheidssystemen zoals Forward Collision Warning en een Blind Spot Detection systeem.

Door de volledig elektrische aandrijflijn, waarbij batterijpakketten in de vloer liggen en de motoren in de wielen zijn geïntegreerd, is er ruimte voor maximaal 92 passagiers aan boord van deze nieuwe bussen. Daarnaast is het verhoogde comfort voor de reiziger duidelijk voelbaar door het unieke interieurdesign en de speciale verlichting, wat alles bijdraagt aan een zeer positieve reizigersbeleving.

We hebben hier lang naar uitgekeken, maar eindelijk mogen wij deze hypermoderne en uiterst comfortabele bussen aan onze reizigers presenteren.

- Martijn Mentink, regiodirecteur Hermes
Martijn Mentink, regiodirecteur van Hermes, vertelt: “Met deze nieuwe zero emissie stadsbussen zetten wij de volgende stap naar een volledige uitstootvrije vloot in Zuidoost Brabant”. De ontwikkeling past ook volledig in de visie van de opdrachtgever van het openbaar vervoer, de provincie Noord-Brabant. “Het is goed nieuws voor zowel hen alsook de inwoners van onze regio. Het past naadloos bij de doelstelling om in 2030 volledig uitstootvrij busvervoer te kunnen bieden. En daarbij is onze reiziger de voornaamste winnaar, want wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe bussen zullen bijdragen aan een nog fijnere reiservaring” aldus Mentink.
Hermes introduceert nieuwe bussen van Brabantse makelij, welke zonder uitstoot rijden op stroom dat in Brabant is opgewekt met zon en wind. Mooier kan bijna niet.

- Dhr. Stijn Smeulders, Gedeputeerde Stedelijke Ontwikkeling & Mobiliteit
“Al sinds de start van deze concessie, loopt Zuidoost-Brabant voorop met elektrisch vervoer”, zegt Stijn Smeulders, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Noord-Brabant. “Vandaag vieren we een hele mooie volgende stap, met nog eens 32 volledig elektrische stadsbussen. Helemaal zonder uitstoot en opgeladen met stroom die hier in Brabant is opgewekt met zon en wind. Mooier kan bijna niet. Je kunt wel zeggen dat het pionierswerk van Hermes nieuwe ervaringen heeft opgeleverd waar nu in het hele land de vruchten van worden geplukt. Dat verdient een groot compliment.”

Hermes gunde de opdracht voor deze bussen aan VDL, die de bussen in de regio heeft ontwikkeld en gebouwd. Hiermee besturen de chauffeurs een Brabants product op de Brabantse wegen en ook zij zullen graag met deze bus de weg op gaan. In het ontwerp van de bus is er veel tijd en aandacht besteed aan het creëren van de optimale chauffeursomgeving, waarbij er geen concessies zijn gedaan aan ergonomie, bedieningsgemak, comfort en veiligheid. Richard van den Dungen, CCO VDL Bus & Coach: “Wij zijn ontzettend trots dat onze nieuwe generatie Citea’s het straatbeeld van Eindhoven en omstreken gaat vullen. Hermes en Eindhoven hebben hiermee een primeur te pakken in Nederland.”

Ervaar zelf het comfort

Hermes gaat haar nieuwe bussen inzetten op de stadslijnen in Eindhoven en de naastliggende gemeenten. Hermes nodigt de inwoners van Eindhoven graag uit om het comfort van de nieuwe bussen uit te proberen. Via een speciaal ingerichte webpagina kan er vanaf vrijdag 31 mei een ‘Zero Emissie dalurendagkaart’ gratis worden aangevraagd. Hiermee kan er voorbij de ochtendspits vanaf 9 uur een dag gratis met de bus gereisd worden. Deelnemende lijnen zijn stadslijnen 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 14, 15, 16, 17 en 114. De actie loopt tot en met 30 juni.

Later dit jaar volgen de volgende 32 nieuwe bussen die Hermes heeft besteld voor haar streeklijnen. Deze bussen zullen grotere afstanden kunnen afleggen en daardoor zichtbaar gaan zijn buiten Eindhoven. Hiervoor treft Hermes op het moment op haar remise in Helmond de eerste voorbereidingen om ook daar Zero Emissie bussen te kunnen opladen en stallen.