Interview met buschauffeur Patricia

Na een carrière van zo’n 18 jaar in de thuiszorg maakte Patricia (43 jaar) in 2017 de overstap naar Hermes. Ze ging als buschauffeur aan de slag in de omgeving Eindhoven. En nog steeds rijdt ze haar ritjes vol enthousiasme. Behalve dan tijdens de lockdown. Toen besloot ze tijdelijk terug de zorg in te gaan: “Ik was daar véél harder nodig!”

Hoe ervaar je het leven als buschauffeur?

“Eerlijk? Ik heb nog nooit zo’n relaxte baan gehad,” vertelt Patricia. “Ik rijd voornamelijk op de streeklijnen en kom onderweg heel wat moois tegen. Vanuit de bus zie ik de natuur veranderen, zoals nu met die mooie herfstkleuren. Eén klein minpuntje is wel dat je veel zit. Daar moet je tegen kunnen.”

Wat vind je het leukste aan je baan?

“De vrijheid. Natuurlijk: je moet je route afleggen op bepaalde tijden, maar het rijden zelf geeft zoveel vrijheid. Onderweg zie en hoor je van alles. En als sociaal mens houd ik van de praatjes met mijn collega’s en met de passagiers. Dus ja, dat soort contacten mis ik dankzij de corona tijd zeker wel.”

Hoe ervaar je de corona tijd?

“Dat is een verhaal apart. Net vóór de lockdown hadden mijn collega’s en ik het extra druk. Veel chauffeurs vallen namelijk in de risicogroep en bleven verplicht thuis. Toen de lockdown uitbrak, kakte het OV helemaal in, waardoor wij met lege bussen rondreden.” 

Patricia besloot haar leidinggevende een appje te sturen om te vragen of ze haar Hermes-uniform tijdelijk mocht inwisselen voor ziekenhuiskleding. Patricia: “Ik kom uit de zorg en ik was daar véél harder nodig dan in de bus!” Haar leidinggevende stemde in en was immens trots op Patricia: “Als hij mij ziet, straalt hij nog steeds van oor tot oor. Hij vindt het fantastisch dat iemand van Hermes mee heeft geholpen in de frontlinie.”

Zijn reizigers veranderd door de corona tijd?

“Jazeker, de reizigers zijn nu een stuk beleefder. Iedereen bewaart afstand, wacht netjes op zijn of haar beurt en draagt een mondkapje. Wat ik wel merk, is dat iedereen even moet omschakelen nu de bussen weer voller raken. Daarom attendeer ik onze reizigers er af en toe op dat ze alle stoelen weer mogen gebruiken.”