Omleiding en dienstregeling Gemert

Per 1 maart is de reconstructie van de Vondellaan en Boekelseweg gestart. Dit betekent dat de Vondellaan voor de duur van ongeveer 1 jaar afgesloten is voor het verkeer.

Hierdoor zijn de bushaltes in de Vondellaan niet bereikbaar. Daarom rijden de bussen tijdens de werkzaamheden een andere route. De tijdelijke route gaat via de straten Heijtsveld, President Gerartsstraat, Burgemeester de Bekkerlaan, Lodderdijk, Handelseweg, Noord-Om, Boekelseweg. In het kaartje zie je de nieuwe tijdelijke route.

Nieuwe dienstregeling per 7 mei

Vanwege de langdurige reconstructie van de Vondellaan rijden lijn 25, 26, 123, 321, 322 en buurtbus 268 een omleiding. (Overstap)halte Pastoor Poellplein vervalt door de afsluiting, reizigers kunnen overstappen op de halte West-om/Heuvel. De gemeente heeft een noodhalte aangelegd op het Heijtsveld.

Vervallen haltes Alternatieve haltes Buslijnen
Pastoor Poellplein,
Cortenbachstraat
Lodderdijk
Pelgrimsrust
West-om/Heuvel
lijn 25, 26, 322
lijn 25, 123, 322
lijn 25, 26, 321, 322
Komweg Lodderdijk
Ridderplein
West-om/Heuvel
lijn 25, 26, 322
alleen lijn 25
lijn 25, 26, 321, 322
Slenk/Lopense,
Slenk/Morgen
Burg.de Bekkerlaan
Noodhalte Heijtsveld
West-om/Heuvel
lijn 26, 322
lijn 26, 322
lijn 25, 26, 321, 322


Lijn 25 Helmond Station - Gemert
Lijn 25 rijdt vrijwel ongewijzigd, alleen de haltes Cortenbachstraat en Pastoor Poellplein vervallen vanwege de afsluiting van de Vondellaan. Lijn 25 rijdt via Lodderdijk tot de tijdelijke halte Pelgrimsrust.

Lijn 26 Helmond Station - Gemert
Lijn 26 rijdt vanwege de afsluiting van de Vondellaan via de halte West-om/Heuvel, Burgemeester de Bekkerlaan en eindhalte Lodderdijk.

Lijn 123 Gemert – Boxmeer station
Vanwege de afsluiting van de Vondellaan rijdt lijn 123 tot de tijdelijke halte Pelgrimsrust. Lijn 123 rijdt vanwege het tekort aan chauffeurs nog maar een beperkt aantal ritten. Vanaf 7 mei wordt er op deze lijn 4 extra ritten gereden: om 7.48 en 15.21 uur vanaf de tijdelijke halte Pelgrimsrust en om 8.18 en 15.49 uur vanaf Boxmeer station. Zoals gebruikelijk rijdt lijn 123 niet in de vakantieperioden.

Lijn 321 Eindhoven Centraal Station – Gemert
Lijn 321 rijdt vanaf 7 mei 4 keer uur op werkdagen, tijdelijk tot de halte West-om/Heuvel. Lijn 321 rijdt zoals gebruikelijk niet in de vakantieperioden.

LET OP: door het tekort aan chauffeurs rijden we nog steeds een aangepaste dienstregeling. Per 7 mei rijdt lijn 321 vier keer uur op werkdagen, maar alleen tussen de halte West-om en Eindhoven Centraal Station.

Lijn 322 Eindhoven Centraal Station - Uden
Lijn 322 rijdt vanwege de afsluiting van de Vondellaan via de halte West-om/Heuvel, Burgemeester de Bekkerlaan, Lodderdijk en de tijdelijke halte Pelgrimsrust door naar Boekel en Uden. Door de extra rijtijd vertrekt lijn 322 eerder uit Eindhoven en komt later aan. Lijn 321 versterkt lijn 322 tussen station Eindhoven Centraal Station en halte Gemert, West-om/Heuvel.

Buurtbus 268 Deurne – Gemert – Elsendorp
Lijn 268 rijdt vanwege de afsluiting van de Vondellaan via de halte Lodderdijk en de tijdelijke halte Pelgrimsrust door naar Elsendorp.

Er is de afgelopen tijd veel publiciteit geweest omtrent het openbaar vervoer in en om Gemert. Graag geven wij antwoord op de meest prangende vragen die ons bereiken. Wij beseffen terdege dat onze dienstverlening niet heeft voldaan aan de verwachtingen van onze reizigers, maar vinden het wel fair om toe te lichten welke redenen hier aan ten grondslag liggen. Als dit eenvoudig zou zijn op te lossen zouden wij dat uiteraard direct doen.

Hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen vanuit Gemert.

Waarom zijn er ritten vervallen in corona tijd, en is de dienstregeling minder dan voor deze periode?

Door de corona maatregelen nam het aantal reizigers drastisch af. In de lockdown periodes moesten mensen met essentiële beroepen (de zorg, onderwijs, etc.) naar hun werk kunnen blijven reizen. Omdat vervoersbedrijven uiteraard afhankelijk zijn van de opbrengsten in de bus heeft de rijksoverheid de vervoerders een beschikbaarheidsvergoeding verstrekt om te voorkomen dat het openbaar vervoer deels of helemaal diende te worden opgeheven. Daarbij is de dienstregeling wat beperkt, het was uiteraard ook niet de bedoeling dat bussen leeg bleven rondrijden. Hermes is in de Corona tijd ongeveer 90% van de dienstregeling blijven rijden.

Waarom zijn na corona zoveel ritten vervallen, eerst willekeurig en later gepland door een uitgeklede dienstregeling? Corona is toch voorbij?

Tijdens de corona maatregelen was het werven en opleiden van nieuw personeel niet mogelijk. Na de corona periode is daardoor landelijk in veel beroepen een tekort aan personeel ontstaan. Regelmatig gaan mensen met pensioen, melden zich vaker ziek of stappen over naar ander werk. Ook in onze regio kampt Hermes met een tekort aan buschauffeurs. Als gevolg daarvan rijdt Hermes, net als de NS en de andere busbedrijven, al enige tijd noodgedwongen een aangepaste dienstregeling. Ritten worden samengevoegd, zodat de chauffeurs die beschikbaar zijn, zoveel mogelijk reizigers kunnen vervoeren. Net als NS hebben wij de dienstregeling moeten aanpassen tot het hoogstnoodzakelijke. Crisismaatregelen, zodat u als reiziger ervan op aan kunt dat de ritten die we aankondigen ook uitgevoerd worden.

Waarom trekken de vervoerders niet veel meer geld uit zodat de dienstverlening op peil blijft, die maken toch grote winsten?

Dat is misschien wel de grootste misvatting die in de media is ontstaan. Anders dan bedrijven in puur commerciële sectoren maken vervoerders geen tot zeer minimale winst. Om de paar jaar worden gebieden aanbesteed, en moeten vervoerders investeren om een winnend bod te doen. En dat beetje winst is nodig om grote investeringen te kunnen doen zoals het aanschaffen van nieuwe bussen. In de corona tijd hebben de vervoerders meerdere jaren geen winst gemaakt. Daarentegen is er met het uittrekken van meer geld niet direct een nieuwe groep chauffeurs beschikbaar.
Het aanpassen van de dienstregeling is geen kwestie van kostenbesparingen, de beperkende factor is uitsluitend het aantal chauffeurs.

Waarom is in Gemert het openbaar vervoer zoveel slechter geworden?

Door de afsluiting en reconstructie van de Vondellaan zijn tijdelijk een aantal haltes en routes niet meer mogelijk. In overleg met de gemeente is zo goed mogelijk geprobeerd om alternatieve routes te bieden, om de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te voorkomen. Zo heeft de gemeente de belangrijkste centrale halte West-om/Heuvel aangepast zodat de bussen daar kunnen keren, en de tijdelijke haltes Pelgrimsrust en Heijtsveld gerealiseerd. Dat was al een vervelende verandering voor de reizigers, maar helaas wel noodzakelijk. Daarnaast moest door het chauffeurstekort de geplande dienstregeling aangepast worden.

Is juist in Gemert de dienstregeling veel slechter geworden dan in andere gebieden?

Nee, in Valkenswaard, Reusel, Geldrop, Veldhoven of Eindhoven is overal de dienstregeling noodgedwongen teruggebracht. In de stad zijn juist meer ritten geschrapt, omdat reizigers daar meer alternatieven hebben. In de regio is juist geprobeerd om bijna alle reizigers te vervoeren, wel met staanplaatsen, maar dat zo min mogelijk reizigers op de halte achterbleven. De 300-lijnen, de Bravo Direct lijnen naar de regio, hebben steeds prioriteit gehad. Wel was het ongelukkig dat in Gemert de omleiding en vervallen haltes samenvielen met een aanpassing van de dienstregeling.
Een andere oorzaak zijn de vele landelijke stakingsdagen van de afgelopen tijd: vanwege het stakingsrecht is het niet toegestaan om vervallen ritten van een stakende chauffeur te vervangen. En als circa 70% van de chauffeurs staakt, dan kan de resterende 30% ook maar een beperkt aantal ritten rijden. Dat is heel vervelend voor de reizigers. De rechter heeft overigens publieksvriendelijke alternatieven aangemerkt als staken, bijvoorbeeld dat chauffeurs de reizigers gratis vervoeren. Gelukkig is er nu een cao-resultaat bereikt tussen de werkgevers en de bonden, zodra dit resultaat is bevestigd zijn nieuwe stakingen definitief van de baan.

Waarom zijn op lijn 123 Gemert-Boxmeer zoveel ritten geschrapt?

Op deze lijn was een extra complicatie: deze lijn werd gereden door een vervoerder in deze regio. Daardoor konden op deze matig bezette lijn relatief veel ritten geboden worden, zonder dat er veel chauffeurs nodig waren. De vervoerder van lijn 123 heeft echter de opdracht teruggegeven omdat zij zelf ook een tekort aan chauffeurs hebben. We moeten lijn 123 nu rijden met eigen chauffeurs. Doordat de chauffeurs vanuit onze vestiging Helmond moeten komen is dit veel inefficiënter, we hebben nu veel meer chauffeurs nodig om lijn 123 te rijden. En die chauffeurs hebben we niet, daarom hebben we, net als op andere lijnen, het aantal ritten noodgedwongen moeten aanpassen. Dat treft niet een grote groep reizigers, maar juist voor de scholieren en hun ouders is het natuurlijk heel vervelend. En als we de ritten verschuiven treffen we juist een grotere groep reizigers, die in Boxmeer overstappen op de trein. Ook hier geldt: zodra we meer chauffeurs hebben kunnen we de dienstregeling weer uitbreiden. Per 7 mei 2023 zullen we een aantal extra ritten op lijn 123 bieden.

Wanneer wordt de dienstregeling voor Gemert verbeterd?

Onze belofte: zodra we meer chauffeurs beschikbaar hebben gaan we de dienstregeling weer opschalen. Per 26 feb 2023 is lijn 321 2 keer per uur gaan rijden, zij het vanaf de halte West-Om. Op 7 mei 2023 zullen we een aantal extra ritten op lijn 321 bieden, zodat in de spits weer 4 keer per uur naar Eindhoven wordt gereden, zij het vanaf de halte West-Om. Tevens rijden we vanaf die datum extra ritten op lijn 123 om de klachten van de scholieren van en naar Boxmeer te verhelpen. Vanaf 27 augustus verwachten we opnieuw te kunnen opschalen en worden er opnieuw extra ritten op lijn 321 geboden in de ochtendspits, alle ritten rijden van en naar de tijdelijke halte Pelgrimsrust (bij Time-Out). Lijn 321 en 322 rijden dan in de ochtendspits samen weer 8 keer per uur zoals eind 2022.

We blijven op zoek naar nieuwe buschauffeurs. Bij interesse in een baan als buschauffeur kijk op www.werkenbijtransdev.nl.