Draag tijdens je reis een mondkapje en vermijd drukte.

Over het Coronavirus

Vanaf juli mag het OV weer door iedereen gebruikt worden. Om verantwoord reizen in het OV mogelijk te maken, vragen we onze reizigers om zich aan de landelijke spelregels te houden.

De landelijke spelregels in het kort:

 • Mijd drukte: reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Maak in het OV gebruik van een niet-medisch mondkapje (verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar). Zet het mondkapje op voor je instapt.
 • Houd rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte waar mogelijk
 • Stap vanaf 2 november a.s. weer via de voordeur in de bus en verlaat de bus via de midden- of achterdeur.

Er rijden geen buurtbussen
Door de huidige situatie rondom het coronavirus rijden de buurtbussen tijdelijk niet. Wel is het mogelijk om gebruik te maken van Taxbus. https://bravo.info/regiotaxi-vangnet-ov

Aangepaste serviceverlening

De serviceverlening in het Openbaar Vervoer is anders dan reizigers gewend zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Vanaf 1 juni is een mondkapje in het OV verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Het gebruik van mondkapjes is per 1 juni in de OV-voertuigen voor reizigers verplicht. De OV-bedrijven roepen reizigers op om ook nu al mondkapjes te dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen.

Vanaf 2 november mag je weer voorin stappen en een kaartje kopen bij de buschauffeur. Vanaf 2 november kun je geen gebruik meer maken van het E-Ticket ritkaartje en het E-Ticket dalurendagkaartje.

Lees meer over voorin instappen

Veelgestelde vragen

Naar aanleiding van de recente persconferentie ontvangen we veel vragen. We hebben een aantal vragen hieronder beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Kijk op de website van de Rijksoverheid:
Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen als ik reis met Openbaar Vervoer?
Reis alleen met het Openbaar Vervoer als het echt niet anders kan. Mocht je met het Openbaar Vervoer reizen, dan zijn de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen:
 • Was vaker je handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes.
 • Volg de instructies van onze medewerkers op.
 • Draag in de voertuigen een mondkapje. Per 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje voor reizigers van 13 jaar en ouder verplicht in het Openbaar Vervoer.
 • Vermijd drukte.
 • Wie mogelijk besmet is met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen zoveel mogelijk vermijden. De OV-bedrijven volgen de adviezen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus.
Ik heb geen mondkapje. Mag ik nog met het Openbaar Vervoer?
Het gebruik van mondkapjes is per 1 juni in OV-voertuigen voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-medewerkers verplicht. Je hoeft geen medisch mondkapje te dragen in het Openbaar Vervoer. Je kunt een zelfgemaakt of een niet-medisch mondkapje dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende, het kapje moet goed aansluiten rondom de mond. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van mondkapjes.

Is een mondkapje verplicht in het Openbaar Vervoer?
Ja, vanaf 1 juni 2020 is een niet-medisch mondkapje verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar en ouder en medewerkers.

Welk type mondkapje heb ik nodig in het OV?
Voor gebruik in het Openbaar Vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Je kunt deze ook zelf maken.

Hoe gebruik ik een niet-medisch mondkapje?
Lees de handleiding van de Rijksoverheid met uitleg over hoe je een niet-medisch mondkapje gebruikt.

Waarom moeten reizigers wel een mondkapje op en zien we OV-medewerkers zonder?

De vervoerders hebben met maatregelen, zoals het sluiten van de voordeur van de bus en het afsluiten van de stoelen achter de chauffeurscabine, gezorgd voor voldoende afstand. De afstand tussen chauffeur en reizigers is ruim 1,5 meter. Daarom is het dragen van een mondkapje voor de chauffeurs niet verplicht.

De chauffeur draagt overigens wel een mondkapje bij zich, voor het geval het nodig mocht zijn.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen?
Je kunt een niet-medisch mondkapje onder meer kopen bij de apotheek of drogist. Je kunt wegwerp-mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. Je kunt ook een (katoenen) niet-medisch mondkapje kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Hoe zit dat met 1,5 meter afstand in het OV?

Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. In de voertuigen wordt geaccepteerd dat 1,5 meter niet altijd haalbaar is. Daarom wordt dit beleid in trein, bus, tram en metro versoepeld, in combinatie met het gebruik van mondkapjes, waarmee verantwoord reizen mogelijk is. Waar nodig helpen we je hierbij met aanwijzingen in of bij onze voertuigen. Op stations en bij haltes vragen we je om wel 1.5 meter afstand te houden.

Welke maatregelen nemen de Openbaar Vervoerbedrijven om besmetting te voorkomen?
Connexxion en andere vervoerders volgen de adviezen van het RIVM op. Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen.

Daarnaast worden reizigers gevraagd om vaker hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden op perrons, stations en bij haltes. Vanaf 1 juni zijn niet-medische mondkapjes verplicht in het Openbaar Vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Vanwege het coronavirus maak ik voorlopig geen gebruik van mijn abonnement. Kan ik mijn reisproduct vroegtijdig of tussentijds opzeggen?
We hebben de verschillende mogelijkheden per reisproduct voor je op een rij gezet.
Bekijk de mogelijkheden