Op 11 december 2016 verandert de dienstregeling van de bussen in Zuidoost-Brabant. Reizigers krijgen te maken met nieuwe bussen, betere verbindingen, andere lijnnummers en gewijzigde routes met andere tijden. En een nieuwe merknaam: Bravo.

Bravo

Bravo is de nieuwe naam voor het openbaar vervoer in Brabant. Bravo brengt je overal in Brabant. Betrouwbaar en comfortabel. Alles weten over reizen in Brabant? Ga dan naar www.bravo.info.

Nieuw: Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)

Op een aantal nieuwe verbindingen gaat Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) rijden. Op deze drukke routes gaan de bussen vaker en sneller rijden. Bovendien worden op deze routes volledig elektrische 18 meter bussen ingezet. Daarnaast worden op de drukke streeklijnen in de regio nieuwe bussen ingezet met een extra hoog comfortniveau

Deze grote verbeteringen zijn aangegrepen om de buslijnen logischer te nummeren, een aantal buslijnen heeft daarom een ander lijnnummer gekregen:
  • De 100 reeks zijn lijnen die alleen in de spits rijden.
  • De 200 reeks is voor de buurtbussen.
  • De 300 reeks is voor de luxere streekbussen.
  • De 400 reeks is voor het HOV met nieuwe elektrische 18 meter bussen.
  • De 600 reeks betreft scholierenlijnen.
Bekijk hier een overzicht van de wijzigingen in lijnnummers (pdf, 200kb).   

Nieuwe lijnennetkaart

Bekijk de nieuwe lijnennetkaart hier. Ook de nieuwe lijnfolders zijn al beschikbaar. Deze kun je hier bekijken. 

Belangrijkste wijzigingen

Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen. Kijk eind november bij de reisplanner en dienstregeling zoeken voor de complete nieuwe dienstregeling of download de Hermes-app voor actuele vertrektijden van jouw buslijn(en). Of klik op de soort buslijn hieronder om direct de belangrijkste wijzigingen te zien per buslijn.


HOV: elektrische 18 meter bussen

HOV lijn 400-401-402
De lijnnummers en routes zijn ongewijzigd.

Nieuw: HOV lijn 403
Deze lijn vervangt lijn 18 en heeft dezelfde route en haltes als lijn 18.

HOV lijn 404
Naar Summa College rijdt deze lijn voortaan via de HOV-baan Montgomerylaan en via Winkelcentrum Woensel.

Nieuw: HOV lijn 405
Deze lijn vervangt de oude lijn 1 en heeft dezelfde route en haltes naar Achtse Barrier.

Nieuw: HOV lijn 406
Deze lijn vervangt de oude lijn 11 en heeft dezelfde route en haltes naar Ekkersrijt.

HOV lijn 407

Deze lijn naar High Tech Campus gaat vaker rijden en volgt vanaf het station de HOV-baan Vestdijk. Deze bus slaat geen haltes meer over. Naar het station blijft de route via de Keizersgracht ongewijzigd.

HOV: 13 meter bussen

Nieuw: HOV lijn 317
Deze lijn gaat naar Aalst-Valkenswaard-Dommelen en vervangt de oude lijn 171 met dezelfde route en haltes. Lijn 170 is komen te vervallen, vanaf Dommelen kunnen reizigers van lijn 170 nu 317 gebruiken. 

Nieuw: HOV lijn 318
Deze lijn vervangt de oude lijn 172 en heeft dezelfde route en haltes naar Aalst-Valkenswaard-Bergeijk-Luyksgestel. Tussen Valkenswaard en Eindhoven vormen lijn 317 en 318 een frequente en snelle verbinding.

Nieuw: HOV lijn 319
Deze lijn vervangt de oude lijn 149 en heeft dezelfde route naar Eersel-Bladel-Reusel.

Nieuw: HOV lijn 320
Deze lijn vervangt de oude lijn 20 en heeft dezelfde route naar Geldrop-Asten-Someren-Helmond.

Nieuw: HOV lijnen 321/322/323
Deze drie buslijnen naar Nuenen-Gemert zijn nieuw. Deze lijnen vervangen de oude lijnen 21/22 en 121/122. De lijnen gaan rijden via de nieuwe HOV-baan via Winkelcentrum Woensel, de Sterrenlaan en de nieuwe woonwijk Nuenen-west. Vanuit Nuenen en Gemert zijn daardoor nieuwe bestemmingen bereikbaar met deze frequente en snelle lijnen.

Vanaf Gemert rijdt lijn 321 door naar Boekel Kerkstraat, lijn 322 naar Gemert Slenk en 323 naar Boxmeer station, met overstap op de trein richting Nijmegen-Arnhem. Gemert (en Helmond) houden met lijnen 25/26 een verbinding met Uden. Omdat de lijnen 321/322/323 een andere route gaan rijden blijft lijn 6 een alternatief naar de Eisenhouwerlaan - Pr. Dr. Dorgelolaan.

Nieuw: HOV lijn 324
Deze lijn vervangt de oude lijn 10 en heeft dezelfde route en haltes naar Geldrop Coevering.

Reguliere lijnen 

Lijn 1
Naar bedrijventerrein de Hurk vervangt de oude lijnen 14 en 116. Aangezien er ’s avonds en in de weekenden weinig vraag is om vervoer van en naar de Hurk rijdt deze lijn op die momenten een ingekorte route.

Lijn 2
Deze lijn rijdt dezelfde route als de huidige lijn 2 naar Blixembosch-oost, en rijdt dan vervolgens via de Sartrelaan door naar Blixembosch-west (voorheen lijn 3).

Lijn 3
Deze bus rijdt tot de Hondsruglaan dezelfde route als de oude lijn 3, maar rijdt vervolgens door via de Huizingalaan, Marathonloop en de route van lijn 144 naar Best station NS. Reizigers met de bestemming Blixembosch-west kunnen voortaan gebruik maken van lijn 2.

Lijn 4
Gaat naar Heesterakkers; lijnnummer en route zijn ongewijzigd

Lijn 5
Gaat naar ’t Hofke; lijnnummer en route zijn ongewijzigd. Lijn 55 vervalt.

Lijn 6
Deze lijn gaat naar Nuenen-centrum en –oost; lijnnummer ongewijzigd, de route is vrijwel gelijk behalve dat de halte Opetersepad wordt aangedaan. Halte Spotvogelstraat vervalt vanwege de reconstructie bij het busstation Nuenen Centrum. Reizigers kunnen gebruik maken van halte Refeling of Opetersepad.

Lijn 7

Dit lijnnummer is ongewijzigd. Deze lijn rijdt naar Aalst-Waalre-Maxima Medisch Centrum en volgt vanaf het station de HOV-baan Vestdijk. Omdat lijn 7 in Eindhoven de HOV-baan volgt en dus niet meer via de Roosten rijdt (zie ook lijn 17) is de rijtijd korter. In Aalst-Waalre is de route ongewijzigd.

Lijn 8
De acht gaat nog steeds naar Acht; lijnnummer is ongewijzigd. Deze lijn rijdt vrijwel dezelfde route, maar via Prinsenjacht (oude lijn 144). De weinig gebruikte route naar bedrijventerrein Kapelbeemd vervalt.

Lijn 9
Gaat naar Ekkersrijt-Son en Breugel: deze lijn rijdt vrijwel de gehele route van de oude lijn 109. In Son is de route wel gewijzigd, lijn 9 rijdt hier via de Amerikalaan in plaats van via de Gentiaanlaan.

Nieuw: Lijn 10
Dit is een nieuwe lijn. Deze lijn rijdt via NS station Strijp-S naar bedrijventerrein De Schakel (Nieuw Acht of Mispelhoef). Hierdoor heeft deze lijn ook verbinding met Eindhoven Airport.

Lijn 11
Deze lijn gaat naar Maarheeze, Soerendonk, Budel en Weert vervangt de oude lijn 173, met grotendeels dezelfde route en haltes. Halte Soerendonk Dorpstraat vervalt, hiervoor komt de halte Strijperdijk / Molenheide in de plaats.

Lijn 12
Lijn 12 naar Gijzenrooi is ongewijzigd.

De lijnen 15 en 16
Deze lijnen vervangen de oude lijnen 15 en 19 in Eindhoven. Ze eindigen in Veldhoven bij het Maxima Medisch Centrum. Reizigers voor Koningshof kunnen gebruik maken van lijn 319 of 19. De voormalige lijn 16/116 vervalt, reizigers in Veldhoven Zeelst kunnen lijn 20 nemen, reizigers in Cobbeek lijn 402.

Lijn 17
De bus is ingekort tot Roosten. Reizigers naar High Tech Campus Eindhoven gebruiken lijn 407. Reizigers in Aalst gebruiken lijn 7, 317, 318 of buurtbus 271.

Lijn 18
Gaat naar Bergeijk via Veldhoven en vervangt de oude lijn 174. Deze lijn rijdt vrijwel dezelfde route, maar rijdt in Veldhoven via de Dorpstraat (omdat lijn 15 naar het Maxima Medisch Centrum rijdt). Voor Bergeijk is lijn 18 een alternatief (via Veldhoven) voor HOV lijn 318. Lijn 318 rijdt vaker en sneller naar Eindhoven via Valkenswaard.

Lijn 19
Deze lijn naar Bladel vervangt de oude lijn 150. Deze lijn rijdt dezelfde route tot Bladel busstation.

Nieuw: Lijn 20
De nieuwe ringlijn aan de westkant van Eindhoven. Deze lijn verbindt een aantal werklocaties aan de westkant van Eindhoven met elkaar: High Tech Campus, Maxima Medisch Centrum Veldhoven, ASML, City Centrum Veldhoven, Meerhoven, Flight Forum, Eindhoven Airport en Best station NS. Deze lijn vervangt de oude lijn 103. Voor reizigers betekent dit dat zij tussen deze locaties rechtstreeks kunnen reizen, terwijl zij voorheen over moesten stappen op Eindhoven Station.

Nieuw: Lijn 21
Een nieuwe maatwerk lijn, die Valkenswaard, Heeze en Leende verbindt met het St. Annaziekenhuis en het centrum van Geldrop. Voor de huidige lijnen 21/22 zie uitleg 321/322/323.

Lijn 23
Deze lijn naar Boxmeer is ongewijzigd.

Lijn 24
Deze lijn is ongewijzigd, maar stopt weer bij alle haltes.

Lijnen 25/26
De lijnen 25 en 26 rijden van Helmond naar Gemert en Uden en vervangen de oude lijnen 25/125 en delen van de oude lijn 121. Lijn 25 rijdt via Beek en Donk en Aarle-Rixtel, lijn 26 via Helmond noord.

Lijn 28
Deze vervangt de oude lijn 26 met dezelfde route.

Lijnen 51-54
In Helmond blijven de routes grotendeels ongewijzigd, maar lijn 52 en 54 rijden een lus door Rijpelberg respectievelijk Brouwhuis.

Spitslijnen 

Lijn 101
Deze lijn vervangt de oude lijn 146 naar Breeven met dezelfde route.

Lijn 102
Gaat naar Nuenen-Stiphout-Helmond en vervangt in de spits de oude lijn 22, in aanvulling op buurtbus 259.

Lijn 104
Deze lijn naar TU/e blijft ongewijzigd.

Nieuw: Lijn 117
Deze lijn rijdt een aantal spitsritten naast lijn 317/318 Eindhoven-Valkenswaard-Waalre-Maxima Medisch Centrum. Valkenswaard krijgt hierdoor in de spits een rechtstreekse verbinding met het Maxima in Veldhoven.

Lijn 150

Deze lijn naar de Automotive Campus vervangt de oude lijn 50 met dezelfde route.

Buurtbussen 

De buurtbussen blijven grotendeels ongewijzigd, maar lijnnummers veranderen. Alle buurtbussen krijgen een lijnnummer dat begint met een 2. Buurtbus 458 wordt dus buurtbus 258, etc.

Buurtbus 255

Dit is de ingekorte buurtbus 455 van Budel tot Maarheeze. Tussen Valkenswaard, Leende, Heeze en Geldrop kan men gebruik maken van de nieuwe lijn 21.

Buurtbus 256
Deze buurtbus is nieuw en verbindt Valkenswaard met Leende en Maarheeze.

Buurtbus 259
Deze bus is nieuw en verbindt Stiphout, Nuenen, Gerwen, Lieshout en Beek en Donk.

Buurtbus 260
Gaat naar Best en vervangt oude lijn 460. De route in Son is gewijzigd. Deze rijdt vanaf 11 december via de Boslaan – Hendrik Veenemanstraat – Planetenlaan en Piet Heinlaan.

Buurtbus 268
Deze lijn rijdt voortaan tot Elsendorp, voor Boekel kan men in Gemert overstappen op lijn 25/26 of 321.

Flexbussen 

Flexbus 513 is ongewijzigd en lijn 555 vervangt de oude lijn 552 met dezelfde route en haltes.

Scholierenlijnen 

  • Lijn 601 vervangt lijn 186
  • Lijn 604 vervangt lijn 184
  • Lijn 608 vervangt lijn 189
  • Lijn 611 vervangt lijn 196
  • Lijn 621 vervangt lijn 195

De scholierenlijnen 181, 185, 187 en 198 vervallen, omdat het aantal ritten op de reguliere lijnen is toegenomen. Scholieren van lijn 185 bijvoorbeeld kunnen gebruik maken van 401, 402 of 403.

Terug Home