Rookvrije haltes in Geldrop Mierlo

Nadat eerder openbare sport- en speelplekken rookvrij werden, is roken nu ook niet langer gewenst bij de bushaltes in Geldrop en Mierlo. Vanaf juni 2024 zijn alle 70 bushaltes in de gemeente voorzien van stickers en stoeptegels van de Rookvrije generatie. Ook in de bussen van vervoerder Hermes staan uitingen van de Rookvrije Generatie. Daarmee willen de gemeente en Hermes bijdragen aan een Rookvrije Generatie.

Ontmoedigen in plaats van verbieden

De Rookvrije Generatie is nu duidelijk zichtbaar bij alle bushaltes. De gemeente maakt zich hard voor een rookvrije omgeving op zoveel mogelijk plekken binnen Geldrop-Mierlo. Dit is een onderdeel van het lokale preventieakkoord Fit&Pit.

Mathil Sanders, wethouder Sociaal Domein in Geldrop-Mierlo: "In Geldrop-Mierlo moet iedereen, jong en oud, prettig en onbezorgd met het openbaar vervoer kunnen reizen. Ongehinderd door sigarettenrook. Zeker als er kinderen bij zijn. Door middel van de stickers en stoeptegels van de Rookvrije Generatie die geplaatst zijn bij de bushaltes willen we vragen of de rokers niet bij de bushaltes in de buurt van anderen willen roken, maar even een paar meter verder willen gaan staan."

Rookvrije Generatie

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden. Gezondheidsfondsen voor Rookvrij zetten zich samen met honderden partijen, waaronder vele gemeenten, in Nederland in om opgroeiende kinderen te beschermen. Samen werken zij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie in 2040.